Energy efficiency Project 5
Език / language / Язык:    
+359 879 313 161    Понеделник - Петък: 8.00 - 17.00

Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, Проект 5

ЖИЛИЩЕН БЛОК, ГРАД РАЗЛОГ


Описание на сградата

Обследваната сграда представлява многофамилна пететажна жилищна сграда с полуподземен сутеренен етаж и пет жилищни етажа. Налично е и вентилируемо подпокривно пространство. Сградата се състои се от една жилищна секция, съдържаща един вход, разположен на западната фасада на сградата и достъпен през метална врата с остъкление. Сградата е със застроената площ от 205 м2 и разгъната застроена площ (РЗП) от 1325 м2. Построена е през 1968 г. в гр. Разлог, на ул. „Иван Асен“ №2. Строителната система е ППП. Сградата е изпълнена със смесена сглобяемо – монолитна система с монолитни стоманобетонни основи, сутеренни стени и колони, монолитно свързани и образуващи диафрагми с плочите, монолитни стълбищни клетки и подови плочи, изпълнени на нивото на терена в пакет една върху друга. Впоследствие пакетът е повдигнат с помощта на повдигателни инсталации и се е извършило монтирането на колоните. Колоните са свързани ставно с плочите. Фундаментите, сутеренния етаж и стълбищните клетки са изградени по монолитен способ. Фундирането е осъществено с помощта на монолитни, стоманобетонни, ивични фундаменти Вертикалното натоварване от собствено тегло и полезен товар се предават от покривните и етажните плочи на колоните, на сутеренните стени, на фундаментите, а от там и на земната основа. Хоризонталното натоварване се поема от диафрагмите на стълбищните клетки. Стълбищните клетки са изпълнени преди монтажния процес за да осигурят хоризонталното укрепване на конструкцията в стадия на монтажа и експлоатацията.

От входа, с диференциални стъпала се подхожда към партерния етаж, откъдето до всеки горен етаж се стига чрез двураменно стълбище. В сградата няма изграден асансьор. От същият вход е осигурен и достъпа към сутеренното ниво на сградата, в което са обособени мазета и общите сервизни помещения. То се състои от стълбищно рамо, коридори, складови помещения и общо помещение и е достъпно през плътни метални врати.
Пристройки и надстройки към блока не са извършвани. Преустройства не са налични в общите части.
В сградата няма стопански обекти.

• Покрив
Покривът на сградата е плосък, студен тип, с покривни панели и вентилируемо подпокривно пространство. Достъпен е от последния етаж на двата входа посредством метална капандура. Подпокривното пространство е достъпно от стълбището на сградата. Покривната плоча е стоманобетонна с хидроизолация. По фасадните стени, в зоната на подпокривното пространство са налични отвори за вентилация на неизползваемото подпокривно ниво.

Финишното покритие на покрива е от рулонна битумна хидроизолация, положена върху бетон/циментова замазка за наклон. Отводняването е решено посредством улуци и водосточни тръби, които са включени в канализацията на сградата. Обшивките по бордовете са от поцинкована ламарина. Коминните тела са изпълнени от единични тухли с мазилка върху тях.

• Фасади
Фасадните стени са изградени от тухлена зидария, отвън - с вароциментова мазилка и финишно покритие от боя, а отвътре – шпакловка / мазилка и покритие съгласно предназначението на помещението.
На места вароциментовата мазилка е паднала, а по цоклите на сградата има частични обрушвания. В оригиналния си вид, балконите не са остъклени и са изпълнени от бетонови пана с метални елементи, завършващи с метална ръкохватка в горния си край.
Част от собствениците на апартаментите са иззидали или подзидали някои от терасите с тухлена зидария или газобетонни блокчета, оформени отвън с шпакловка/мазилка, а отвътре с шпакловка и боя.

• Вътрешни стени:
Вътрешните стени по етажните нива също са от тухлена зидария, с различна дебелина. Финишните покрития – вароциментова мазилка и покритие съгласно предназначението на помещенията.В сутерена носещите и преградните стени са от тухлена зидария, без финишно покритие.

• Парапети: Балконски парапети – изпълнени са от метални елементи, завършващи с метална ръкохватка в горния си край.
- Стени и тавани В общите части на надземната част от сградата (входни площадки, входни фоайета, стълбища, етажни и междуетажни площадки) – стените са изцяло измазани с блажна боя; таваните са с боя на варова основа.
В сутерена (мазета, коридори, общи помещения) – стените и таваните са на тухлена зидария, без финишно покритие.
В отделните апартаменти – по стени – постна боя, блажна боя, тапети, латекс, фаянс, теракот; по тавани – постна боя и латекс.

- Подове
В общите части на надземната част от сградата (входни площадки, входни фоайета, стълбища, етажни и междуетажни площадки) – монолитна мозайка.
В сутерена (мазета, коридори, общи помещения) – бетонова настилка.
В отделните апартаменти - мозайка, мозаечни плочки, теракот, гранитогрес, мокет, балатум, ламинат, паркет и др.
• Енергоспестяващи мерки:

1) Топлинно изолиране с топлоизолация EPS, с δ= 100 mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK на всички неизолирани фасадни стени, включително бордове на покрив.
2) Доставка и монтаж на тополоизолационна система XPS пo страници на прозорци, δ=2 сm, широчина до 30 сm с коеф. на топлопроводност λ≤0,033 W/mK
3) Подмяна на старата дървена, метална и алуминиева дограма по апартаменти и общи части с PVC дограма със стъклопакет, с коефициент на топлопреминаване ≤1,40 W/m2K. Подмяна с АL входни врати по входовете с коефициент на топлопреминаване ≤ 1,70 W/m²К.
4) Топлоизолиране на студен покрив с дюшеци от минерална вата, δ=100 mm с коеф. на топлопроводност λ≤0,039 W/mK, върху пода на подпокривното пространство.
5) Топлоизолиране на покрив с топлоизолация EPS, δ=100 mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK, в/у външни стени, цветна силикатна екстериорна мазилка
6) Топлоизолиране на еркери с ЕPS δ= 100 mm и коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK
7) Топлинно изолиране на под-Доставка и монтаж на топлоизолационна система тип EPS, δ= 100 мм коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK по таван на неотопляем сутерен
8) Предвижда се полагане на ивици по фасадата от топлоизолация с δ= 100 mm, коеф. на топлопроводност λ≤0,025 W/mK и плътност 100кг/м3 за разделяне на фасадната изолация според противопожарните изисквания.

Възложител:
Община Разлог
Местоположение:
Гр.Разлог , България
Период на реализация:
Декември 2017г.
Роля на „Винстрой“ ООД в проекта
Подизпълнител

Характер на работите
- Изготвяне на проект
- Демонтажни работи
- Зидарии
- Полагане на мазилки и замаски
- Шпакловки
- Настилки
- Грундиране
- Боядисване
- Демонтаж на стара и монтаж на PVC дограма и Алуминиеви врати
- Хидро и топлоизолация
- Тенекеджийски работи
- ВиК инсталации
- Електро инсталации – силнотокови ; слаботокови; мълниезащитна и заземителна;

Някои технически характеристики
Показатели:
ЗП: 205 м2
РЗП: 1325 м2
Застроен обем: 3905 м3
Височина: 17,15 м
Бисквитките ни улесняват в осигуряване по-добрата работа на услугите в сайта. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме "бисквитки".
Приемам Научи повече